#Новини

Доступна іпотека 7%: розбираємось в нюансах державної програми

 

1 березня український уряд запровадив програму кредитів для купівлі житла під 7% річних. Вона передбачає, що клієнт сплачує банку 7%, а решту відсотків компенсуватиме держава. Це звучить дуже привабливо, але купити квартиру на таких умовах може далеко не кожен інвестор — і далеко не кожне житло. Чи відрізняються реальні умови кредитування від заявлених державою? Дізнайтесь про це з нашої статті.

 

Яке житло можна взяти в кредит за програмою?

В рамках програми, кредит можна взяти на готову квартиру або будинок, а також на майнові права в новобудові чи на будівництво власного будинку. При цьому позичальник або члени його родини не повинні мати у власності іншу нерухомість (єдине виключення нерухомість на окупованій території). Житло, що будується, має бути прийняте в експлуатацію вже в 2021 році. А готові будинки та квартири мали бути введені в експлуатацію не раніше 2018. 

Площа житла, яке можна взяти в іпотеку за програмою, передбачає певні обмеження 50 кв.м. на сім’ю з 1-2 осіб та по 20 метрів на кожного наступного члена родини, включаючи неповнолітніх дітей. Клієнт має право купити квартиру більшої площі, але вона не може перевищувати нормативну на 20%. Тобто, сімейна пара може отримати кредит на квартиру площею до 60 кв.м (50 + 10 кв.м), а родина з однією дитиною має можливість взяти в іпотеку нерухомість з максимальною площею 84 кв.м (70+14). Якщо площа вашої майбутньої квартири більша, то ви маєте сплатити за надлишкові метри самостійно разом із першим внеском.

Максимальна вартість житла також обмежена — не більше 2,5 млн грн. А максимальний розмір кредиту не може перевищувати суму в 2 млн грн.  

Вимоги до позичальника

Кредитна програма діє тільки для першої купівлі квартири в іпотеку. Ви не зможете скористатися програмою “Іпотека під 7%”, якщо брали участь в іншій іпотечній програмі.

Кожен банк висуває до позичальника власні вимоги. Наприклад, сума першого внеску в різних банках відрізняється і становить від 15 до 30%. 

Клієнти мають довести банку свою платоспроможність: її критерії залежать від конкретного банка-кредитора. Але головна вимога незмінна: позичальник повинен мати офіційний дохід протягом щонайменше півроку. Якщо ви маєте хорошу зарплату, проте працюєте неофіційно у кредиті вам відмовлять. 

Також, існує верхня межа офіційного доходу на родину він не може бути більшим за десятикратний розмір місячної середньої заробітної плати у відповідному регіоні (для Києва це 175 530 грн). 

Повний перелік вимог до позичальника доступний на офіційному сайті програми

Перелік документів для заявки на отримання кредиту

- копія паспорта, 

- копія реєстраційного номера облікової картки платника податків (не подається фізичними особами, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті), 

- довідка про реєстрацію місця проживання (перебування) позичальника та членів його сім’ї, 

- копія свідоцтва про шлюб (за наявності), 

- копія свідоцтва про народження дитини/дітей (за наявності), 

- документи про доходи позичальника та членів його сім’ї за останні шість місяців, 

- довідка про перебування на квартирному обліку (за наявності),

- інші документи відповідно до внутрішніх вимог банка-кредитувальника.

Які банки співпрацюють з держпрограмою?

Станом на квітень 2021 до держпрограми долучилися 8 українських банків:

  • «ПриватБанк»
  • «ОТП Банк»
  • «Ощадбанк»
  • «Укргазбанк»
  • «Глобус»
  • «Мегабанк»
  • «Кредобанк»
  • «Банк Альянс» 

Це не остаточний перелік в Мінфіні сподіваються, що до програми долучаться й інші банки.

Основні умови кредитування

  • Максимальний термін кредиту 240 місяців (20 років).
  • У позичальника має бути в наявності перший внесок 15-30%, а також щонайменше 120 000 грн на додаткові платежі податки, страхування, комісії тощо. Але є й хороші новини. В рамках нової програми ви можете виплатити кредит достроково без штрафних санкцій з боку банків.
  • Кожен забудовник, що бере участь в програмі, має буде акредитований банком. Банк перевіряє законність будівництва, та наявність всіх необхідних дозволів у девелопера. Також, до уваги беруться й попередні проєкти забудовника в програмі можуть брати участь компанії, які не мають “заморожених” об’єктів.

Ви відповідаєте вимогам програми і бажаєте купити готову квартиру в кредит? Звертайтеся до наших менеджерів, і вони допоможуть вам підготувати документи та подати заявку. 

Окрім кредиту, ми можемо запропонувати й інші фінансові інструменти з більш лояльними умовами наприклад, купівлю житла у розстрочку терміном до 24 місяців.

 

Поділитися:
Інші новини
Задати питання онлайн
Замовити зворотній дзвінок