#Новини

Як отримати компенсацію за пошкоджене чи зруйноване житло 2022 року

1 квітня 2022 р. Верховна Рада прийняла законопроєкт про компенсацію за втрачену під час війни нерухомість. Хто, що і кому буде відшкодовувати? Розповідаємо детально.

 

29 березня Президент України Володимир Зеленський у своєму зверненні заявив: "Держава відшкодує втрати будинку чи квартири внаслідок бойових дій. Кожен наш громадянин і громадянка вже можуть подати заявку у Дії".

1 квітня Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт "Про компенсацію за пошкодження та знищення окремих категорій об’єктів нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією Російської Федерації".

У прикінцевих та перехідних положеннях законопроєкту зазначається, що документ набирає чинності через два місяці з дня його опублікування.

Куди звертатися, якщо ваше житло зруйноване або постраждало?

Щоб отримати відшкодування за втрачену нерухомість, спочатку необхідно інформувати органи влади про факт такої втрати. 

Уряд визначив три способи повідомити про втрачене чи пошкоджене житло:

1. ви можете зробити це особисто в нотаріуса;

2. в Центрі надання адміністративних послуг (ЦНАП);

3. дистанційно через застосунок "Дія".

У "Дії" оформити заявку найпростіше. Якщо у вас ще немає додатка, завантажте його, авторизуйтесь та виконайте прості дії:

- Оберіть в меню внизу "Послуги", "Пошкоджене майно" та "Почати".

- Якщо дані про ваше житло є в електронному реєстрі, вони завантажаться автоматично, якщо ні, доведеться вручну ввести тип, площу та адресу помешкання.

- Після цього потрібно буде обрати, в якому стані ваше майно – наприклад, є ушкодження, але некритичні, або житло не придатне до експлуатації чи знищене повністю.

- Треба зазначити, чи належить ваше майно до об'єктів культурної спадщини та скільки людей там проживало.

- Крім того, треба вказати дату та характер пошкоджень, а також додати фото й відео, якщо у вас вони є.

- Наостанок вкажіть свої контактні дані.

Ваша заявка називається інформаційним повідомленням. А його подання дорівнює заяві про надання компенсації за пошкоджений або знищений об'єкт нерухомості.

Це правило прописане у постанові Кабміну, якою обумовлюється порядок подання таких інформаційних повідомлень. У цьому документі уточнюється, що подавати заявку не обов'язково за місцем проживання. Тож скористатися такою можливістю зможуть і біженці.

Заява подається під час дії воєнного стану та протягом 90 календарних днів з дати його закінчення на території, на якій знаходиться (знаходився) пошкоджений або знищений об’єкт нерухомого майна. 

Заява подається щодо кожного пошкодженого або знищеного об’єкта нерухомого майна окремо.

Подання заяви здійснюється незалежно від місця проживання (перебування) фізичної особи або місцезнаходження юридичної особи.

Як подати заявку на компенсацію

Заявка має містити таку інформацію:

- прізвище, ім'я, по батькові заявника;

- реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта (у кого немає ідентифікаційного коду);

- контактні дані особи (номер телефону, адреса електронної пошти тощо);

- відомості про об'єкт, зазначені у Держреєстрі прав на нерухоме майно;

- кількість мешканців;

- відомості про пошкодження або знищення об'єкта (дата та орієнтовний час, опис пошкодження, за наявності – фото- або відеофіксація).

«Поки що ми збираємо первинні дані. Потім вони оброблятимуться. Фінальний пакет документів залежатиме від механізму компенсації – російські гроші, добровільні виплати, міжнародні дотації чи українські бюджетні гроші. У кожному з цих випадків знадобиться різний пакет документів та різні механізми застосування», – пояснює міністр юстиції Денис Малюська.

Хто може отримати компенсацію?

Компенсацію можуть отримати фізичні особи – громадяни України, які є:

1. власниками пошкоджених та/або знищених об’єктів нерухомого майна;

2. особами, які здійснили інвестування та фінансування будівництва об'єктів житлового будівництва щодо яких отримано право на виконання будівельних робіт та які не прийнято в експлуатацію;

3. членами житлово-будівельних (житлових) кооперативів, які викупили квартиру, інше житлове приміщення кооперативу, але не оформили право власності на нього;

4. спадкоємцями вказаних осіб.

Також на компенсацію можуть розраховувати об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, управителі багатоквартирних будинків, житлово-будівельних (житлових) кооперативів, які здійснюють утримання відповідних будинків, щодо відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку.

Які документи необхідні, щоб отримати компенсацію?

Особа готує заяву, яка повинна містити: 

- відомості про особу, об’єкт нерухомого майна якої пошкоджено або знищено;

- відомості про пошкоджений або знищений об’єкт нерухомого майна;

- реєстраційний номер звіту про оцінку вартості відновлення пошкодженого об’єкта нерухомого майна (звіту про оцінку вартості відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку) в Єдиній базі даних звітів про оцінку;

- реєстраційний номер звіту про обстеження можливості/неможливості відновлення об’єкта нерухомого майна;

- відомості про заявника.

До заяви необхідно додати один або кілька з переліку документів:

1. документ, що підтверджує право власності на пошкоджений або знищений об’єкт нерухомого майна (крім випадків якщо право власності на відповідний об’єкт нерухомого майна зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно (у тому числі його архівній складовій – Реєстрі прав власності на нерухоме майно) — у разі подання заяви власником відповідного об’єкта нерухомого майна;

2. документ, що підтверджує інвестування та фінансування будівництва об'єкта житлового будівництва щодо якого отримано право на виконання будівельних робіт та який не прийнято в експлуатацію, та документ, що підтверджує сплату коштів за такий об’єкт, — у разі подання заяви громадянином України, який здійснив інвестування або фінансування будівництва відповідного об’єкта;

3. документ, що підтверджує, що громадянин України є членом житлово-будівельного (житлового) кооперативу, та викупив квартиру, інше житлове приміщення кооперативу, сплативши за відповідний об’єкт повну вартість, — у разі подання заяви членом житлово-будівельного (житлового) кооперативу;

4. документ, що підтверджує смерть власника пошкодженого або знищеного об’єкта нерухомого майна або оголошення його померлим — у разі подання заяви спадкоємцем;

5. документ (документи), що підтверджує (підтверджують) пріоритетне право на отримання компенсації, — у разі наявності пріоритетного права на отримання компенсації.

Пріоритетне право на отримання компенсації мають: багатодітні сім’ї; особи з інвалідністю I та II груп; учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, особи, визначені частиною першою статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту".

У який спосіб буде надаватися компенсація?

Компенсація надається у вигляді:

1. грошової компенсації шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок отримувача компенсації із спеціальним режимом використання для цих цілей. Порядок відкриття та ведення таких рахунків визначається Національним банком України.

Грошова компенсація надається за: 

- пошкоджений об’єкт нерухомого майна (у тому числі за пошкоджене спільне майно багатоквартирного будинку, крім випадку, визначеного частиною першою статті 7 Закону, а саме компенсації у вигляді фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку); 

- знищений об’єкт нерухомого майна — приватний житловий будинок, садовий та дачний будинки (за бажанням отримувача компенсації).

Розмір грошової компенсації визначається за результатами оцінки вартості відновлення відповідного пошкодженого об’єкта нерухомого майна з урахуванням ступеню його пошкодження.

2. об’єкта нерухомого майна шляхом фінансування його будівництва;

Компенсація у вигляді об’єкта нерухомого майна надається за знищений об’єкт нерухомого майна (крім випадків, визначених пунктом 2 частини першої статті 5 Закону, що визначає грошову компенсацію). 

Така компенсація здійснюється шляхом фінансування будівництва нового об’єкта нерухомого майна з рівноцінною площею (у тому числі житловою), типом (квартира, інше житлове приміщення в будівлі, приватний житловий будинок, садовий та дачний будинок) та функціональним призначенням. 

Граничний розмір компенсації у вигляді об’єкта нерухомого майна не може перевищувати вартості 150 м2 за один об’єкт нерухомого майна.

Розмір компенсації за знищення об’єкта будівництва щодо якого отримано право на виконання будівельних робіт або його складової частини об’єктів, яка після прийняття в експлуатацію є самостійним об’єктом нерухомого майна визначається пропорційно відсотку грошових коштів, які фактично сплачені отримувачем компенсації за відповідний об’єкт.

Компенсація у вигляді об’єкта нерухомого майна надається на підставі договору про фінансування будівництва об’єкта нерухомого майна, який укладається між виконавчим органом сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради, замовником будівництва та отримувачем компенсації.

Звертаємо увагу, що отримувач компенсації не має право відчужувати об’єкт нерухомого майна, отриманий ним у вигляді компенсації, протягом трьох років з дня державної реєстрації права власності на нього.

3. фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку. 

Компенсація у вигляді фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку надається за бажанням отримувача компенсації за пошкоджений об’єкт нерухомого майна — багатоквартирний будинок. 

Вказана компенсація надається на підставі договору про фінансування виконання будівельних робіт з відновлення пошкодженого спільного майна багатоквартирного будинку, який укладається між виконавчим органом ради, виконавцем робіт та отримувачем компенсації.

Разом з тим, важливим моментом є те, що компенсація за пошкоджений або знищений об’єкт нерухомого майна визначається щодо кожного об’єкта нерухомого майна окремо. 

Таким чином, отримувач компенсації повинен готувати окремий пакет документів щодо кожного пошкодженого або знищеного об’єкта нерухомого майна.

Варто зазначити, що законопроєкт розмежовує компенсацію за: 

знищений об’єкт нерухомого майна – об’єкт нерухомого майна, відновлення якого є неможливим шляхом поточного або капітального ремонту чи реконструкції або є економічно недоцільним;

пошкоджений об’єкт нерухомого майна – об’єкт нерухомого майна, може бути відновлений шляхом поточного або капітального ремонту чи реконструкції;

пошкоджене спільне майно багатоквартирного будинку – приміщення загального користування (місця загального користування), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб усіх співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території.

Що далі?

Після цього потрібно буде чекати інформацію про початок процедури оцінки та компенсації майна. Таку процедуру парламент та уряд обіцяють визначити найближчим часом.

 

Стаття підготована на основі матеріалів minfin.com.ua, diia.gov.ua, epravda.com.ua, finance.ua.

Поділитися:
Інші новини
Задати питання онлайн
Замовити зворотній дзвінок