#Новини

Що буде з цінами на житло в Київському регіоні: розповідає директор Синергії Ігор Оверко

 

Ігор Оверко, директор Будівельної групи Синергія, поділився із порталом нерухомості address.ua прогнозом щодо цін на нерухомість восени.

 

У зв'язку із розв'язаною війною в Україні багато хто очікує стрімкого падіння цін на житло. З ринком первинної нерухомості цього не станеться. І ось чому: 

  • Ціни на будівельні матеріали злетіли на 30-50%. Частину комплектуючих виробники мають закуповувати за кордоном. А це має прив'язку до валюти.
  • Через активні воєнні дії на Сході на Півдні країни, ускладнена або неможлива логістика з цих регіонів. Заводи з виробництва газоблоків, арматури, цегли переважно не працюють.
  • Дефіцит паливно-мастильних матеріалів в червні-липні, зростання цін на нього, як наслідок погіршення та здорожчання логістики.
  • Інфляція на рівні +5% в місяць та курс долара в обмінниках, який з початку війни зріс на понад 40% — з 28 грн до 40 грн. 
  • Дефіцит людей. Багато військовозобов’язаних будівельників мобілізовані до лав ЗСУ та добровольчих формувань.

Всі ці фактори впливають на собівартість будівництва. Та спричинять зростання вартості нерухомості на 15-20% в гривні вже восени.

Ми декларуємо ціни за квадратні метри в гривні: зі зростанням собівартості будівництва в гривні — ціна в гривні в нас теж виросте. Для тих інвесторів, хто має накопичення у валюті, значно вигідніше купувати нерухомість, ніж до війни. Ті, хто говорять, що ціни на нерухомість дешевшають, вочевидь, говорять саме про ціну в доларі. 

 

Поділитися:
Інші новини
Задати питання онлайн
Замовити зворотній дзвінок