#Новини

Стандарти Синергії. Cтворення унікальної школи-ліцею в ЖК Синергія Сіті в Ірпені

 

Громадські простори замість пустельних рекреацій; еко-сад та класи робототехніки; кафе-їдальня з безглютеновими стравами — втілюємо нові сміливі підходи до створення школи-ліцею Синергія.

 

У новому випуску влогу "Стандарти Синергії" ми розповімо про наступні три переваги нової школи, яку ми будуємо в Ірпені.

Наша мета — створити школу для гармонійного і всебічного розвитку дітей. Саме тому, ми кинули виклик існуючим стандартам і переглянули все: планування, звичний набір приміщень, їх функціонал, організацію пришкільних територій та принципів харчування.  

1. Харчування в школі

Згідно проєкту, на першому поверсі другого корпусу розташується простора їдальня на 192 місця, яка забезпечить учням здорове 4-разове харчування. 

Вона має шведську лінію і радше нагадує кафе, ніж стандартну шкільну їдальню. І це невипадково, адже під час обідньої перерви, учні не просто їдять, але й спілкуються, проводять час з однокласниками та друзями і просто відпочивають від уроків. Отже, їдальня має бути просторою, світлою та затишною — у такому просторі краще відбувається перезавантаження.

Завдяки влаштуванню шведської лінії, у дітей з'явиться можливість вибирати страви самостійно. Це також прискорить процес видачі готових страв, і в їдальні не буде черги. 

У власному харчоблоку, обладнаному за останнім словом техніки, кухарі власноруч готуватимуть корисні та здорові страви на основі нового меню від МОЗ. Воно розроблялося командою кулінарного експерта Євгена Клопотенка, в рамках державної програми з реформи системи шкільного харчування, яку підтримує перша леді України — Олена Зеленська.  

Нове меню включає 160 позицій: це традиційні українські страви, популярні страви різних кухонь світу, а також безглютенові позиції.  

2. Нові навчальні напрямки

Під час проєктування ліцею ми враховуємо нові навчальні напрямки, зокрема основи STEAM-освіти — SCIENCE, TECHNOLOGY, ENGINEERING, ARTS, MATHEMATICS.

У центрі такого підходу не вчитель, а задача, яку треба вирішити. Учні вчаться знаходити рішення на практиці, шляхом спроб і помилок. STEAM-освіта допомагає формувати у дітей критичне мислення, навички командної роботи, бачення цілісної картини світу та вміння вирішувати задачі з реального світу.

Учні отримують знання, які гарантовано знадобляться їм у майбутньому. Вони вивчають робототехніку, навички користування 3D принтерами, основни дизайну, архітектури та програмування. Отже, чим би не цікавився ваш школяр, він знайде для себе цікаві активності в рамках оновленої шкільної програми.

Для повноцінної реалізації такого підходу ми включаємо в проєкт ліцею STEAM-лабораторії. В них є 3D принтери, набори навчальної електроніки, голографічні фото-відео студії та інші сучасні технічні засоби.

3. Організація пришкільної території

Особливу увагу ми приділяємо не тільки класам, але й пришкільній території. Ми відмовились від підходу, за яким шкільні подвір’я — це порожні території, які використовуються двічі на рік під час лінійок на честь першого і останнього дзвоника.

Шкільний двір ліцею Синергія — це живий, зелений та затишний простір, де є місце для всіх дитячих активностей. Наша мета — перетворити пришкільну територію на осередок взаємодії між школярами. 

Під час перерви діти мають гуляти на вулиці, а не сидіти в гаджетах. Для цього потрібен правильно організований простір, де вони зможуть вчитися встановлювати і підтримувати соціальні контакти, розвивати увагу, креативність та просто покращувати здоров’я завдяки свіжому повітрю.

Головний принцип, який ми використовуємо — з усіма об’єктами на території шкільного подвір’я можна і треба взаємодіяти. Через таку взаємодію школярі пізнають навколишній світ та себе. 

На шкільному подвір’ї запроєктований майданчик для вільних та рухливих ігор, столи для настільного тенісу, еко-сад, за яким доглядатимуть школяри, та альтанки для спокійного відпочинку і навчання на свіжому повітрі.

Ліцей Синергія — це сучасний освітній простір, який не має аналогів в регіоні. Ми створюємо для школярів комфортне, мотивуюче та безпечне середовище не тільки для навчання, але й для руху, спілкування, пізнання та творчості. 

У наступних випусках влогу ми розкриємо ще більше деталей про інноваційну школу Синергія. Підписуйся на наш YouTube-канал, щоб не пропустити.

 

Поділитися:
Інші новини
Задати питання онлайн
Замовити зворотній дзвінок