#Новини

Вся правда про забудову Синергії в заплаві річки Ірпінь

Згідно прес-релізу, розміщеному на сайті УНІАН, сьогодні там відбудеться прес-конференція, присвячена законності забудови на земельній ділянці, що на ній зводиться ЖК “Синергія Сіті”, та екологічним наслідкам такої забудови. 

Представників від БГ Синергія на прес-конференцію не запросили, ба більше, відмовили в участі. Тому з метою не одностороннього, а об'єктивного висвітлення питань, що будуть розглянуті, ми підготували даний матеріал.

Передмова. В 2017 році УНІАН вже збирав подібну прес-конференцію. Тоді вона проходила із заголовком-сенсацією “Забудова заплави річки Ірпінь може призвести до екологічної катастрофи, під загрозою - і Київ”. (https://www.unian.net/ecology/naturalresources/2267529-zastroyka-poymyi-reki-irpen-mojet-privesti-k-ekologicheskoy-katastrofe-pod-ugrozoy-i-kiev.html) Як бачимо, пройшло два роки, а землі, про які йдеться у повідомленні, навпаки досліджуються, розвиваються, з минулого року для містян доступна доглянута набережна р. Ірпінь, не було зафіксовано торф'яних пожеж на даних ділянках, що не давали дихати всьому регіону. 

Тепер щодо цьогорічної прес-конференції і її ключових питань.

I. Земля під забудову не відноситься до меж міста Ірпеня

Замовник прес-конференції не визнає дійсним офіційно прийняте міською радою рішення від 18.02.2016 №541-8-УІІ «Про розробку детального плану території забудови кварталу міста Ірпінь обмеженого вул. Маяковського, провул. Озерний, вул. Достоєвського та вул. Гайдара».

Розберемося з природою цього “невизнання”

Ще далекого 28 жовтня 1968 року були визначені межі міста Ірпеня Рішенням виконкому Київської обласної Ради депутатів трудящих № 791. Це було задовго до прийняття Земельного кодексу України від 25 жовтня 2001 року та Закону України «Про землеустрій» від 22 травня 2003 року.

Хронологія розгляду цього питання була наступною.

2017 року прокурор-заступник керівника Києво-Святошинської місцевої прокуратури звернувся до суду з адміністративним позовом до Ірпінської міської ради Київської області про визнання протиправними та скасування вищезазначеного рішення (рішення від 18.02.2016 №541-8-УІІ)

Однак, Ірпінський міський суд та, пізніше, Київський апеляційний адміністративний суд залишили даний позов у справі №367/6388/16-а (http://reyestr.court.gov.ua/Review/69187160) без задоволення, мотивуючи це тим, що  земельні ділянки, які є предметом розгляду, знаходяться на території міста Ірпеня і не відносяться до земель Києво-Святошинського району, або будь-якого іншого суміжного населеного пункту. 

1

Факт розташування земельних ділянок в межах міста Ірпеня встановлено також рішенням Київського окружного адміністративного суду від 21.02.2018 у справі № 810/4343/17 превью http://reyestr.court.gov.ua/Review/72588527, яке набрало законної сили.

2

Висновок - земля під забудову ЖК Синергія Сіті на законних підставах відноситься до меж міста Ірпеня

II. Неприйнятне для будівництва цільове призначення земельних ділянок, на яких зводиться Синергія Сіті

Замовник прес-конференції стверджує, що дані земельні ділянки мають важливе с/г значення, а тому рішення Ірпінської міської ради про зміну їх цільового призначення на будівництво і обслуговування багатоквартирного житлового будинку є незаконним.

Розберемо це питання.

Рішеннями сесії Ірпінської міської ради Київської області від 30.11.2017 за № 3009-43-VII, 3010-43-VII, 3011-43-VII, 3012-43-VII, 3013-43-VII було затверджено проекти землеустрою щодо відведення земельних ділянок приватної власності (кадастрові номери 3210900000:01:170:1125, 3210900000:01:170:1126, 3210900000:01:170:1127, 3210900000:01:170:1128 та 3210900000:01:170:1129) цільове призначення яких змінюється з ведення особистого селянського господарства на будівництво і обслуговування багатоквартирного житлового будинку.

3

 

3

 

4

 

5

 

6

 

Не погоджуючись з вказаними рішеннями Ірпінської міської ради, Києво-Святошинська місцева прокуратура звернулась до Київського окружного адміністративного суду з позовами про їхнє скасування.

Однак, розглянувши подані прокуратурою позовні заяви, суди відмовили позивачу у всіх випадках, оскільки прокуратура не довела факту віднесення земельних ділянок до заплавних меліорованих земель загальнодержавної осушувально-зволожувальної системи річки Ірпінь та їхнього потрапляння до захисних смуг відведення каналів. 

Відповідні рішення судів ґрунтуються на наступному: 

  1. Земельні ділянки, які є предметом розгляду, були складовими частинами земельної ділянки площею 15 га, що до продажу перебувала у власності ТОВ «Агрофірма «Рубежівська» та мала цільове призначення «для ведення підсобного господарства», яке виникло на підставі протоколу загальних зборів пайовиків - членів КСП «Агрофірма «Рубежівська» від 30 грудня 2004 року. 
  2. Під час розгляду справ, у судовому порядку було встановлено, що земельні ділянки не підпадають під дію мораторію на продаж землі, адже на час прийняття оскаржуваних рішень вона не мала цільового призначення «для ведення товарного сільськогосподарського виробництва» та не відносилася до земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства.
  3. Сам договір купівлі-продажу земельної ділянки від 17 грудня 2008 року був укладений без порушення законодавства України.

Таким чином, жодні доводи прокуратури не знайшли свого підтвердження під час розгляду відповідних адміністративних справ, суди винесли рішення про відмову в задоволенні таких позовних вимог і залишили в силі відповідні рішення Ірпінської міської ради щодо зміни цільового призначення земельних ділянок, на яких здійснюється будівництво ЖК «СИНЕРГІЯ СІТІ».

З текстами вказаних судових рішень можна ознайомитись за посиланнями:

http://reyestr.court.gov.ua/Review/76026906

33

http://reyestr.court.gov.ua/Review/79263691

44

http://reyestr.court.gov.ua/Review/83828783

55

http://reyestr.court.gov.ua/Review/76629179

66

http://reyestr.court.gov.ua/Review/76026813

77

http://reyestr.court.gov.ua/Review/78493627

88

http://reyestr.court.gov.ua/Review/74868298

99

http://reyestr.court.gov.ua/Review/7823055

Станом на 17 вересня 2019 року будь-які обтяження щодо земельної ділянки, на якій ведеться будівництво ЖК Синергія Сіті, - відсутні.

А саме:

ВІДОМОСТІ З РЕЄСТРУ ПРАВ ВЛАСНОСТІ НА НЕРУХОМЕ МАЙНО

За вказаними параметрами запиту у Реєстрі прав власності на нерухоме майно відомості відсутні

ВІДОМОСТІ З ЄДИНОГО РЕЄСТРУ ЗАБОРОН ВІДЧУЖЕННЯ ОБ’ЄКТІВ НЕРУХОМОГО МАЙНА

За вказаними параметрами запиту у Єдиному державному реєстрі заборон відчуження

об’єктів нерухомого майна відомості відсутні

ВІДОМОСТІ З ДЕРЖАВНОГО РЕЄСТРУ ІПОТЕК

За вказаними параметрами запиту у Державному реєстрі іпотек відомості відсутні

Довідка про відсутність іпотеки, арешту та інших обтяжень на земельну ділянку

III. Негативний вплив забудови ЖК “Синергія Сіті” на екологічну ситуацію в регіоні. 

Земельна ділянка, де ведеться забудова ЖК “Синергія Сіті”, станом на сьогодні є непридатною для ведення сільськогосподарської діяльності у зв’язку з тим, що за майже 70 років торфові ґрунти у процесі їхнього осушення та сільськогосподарського використання зазнали суттєвої трансформації, яка проявилась в зменшенні її потужності - виснаження через ущільнення, осідання та спрацювання (мінералізація, вивітрювання, тощо), а також щорічні торфові пожежі. 

Загалом багаторічна меліорація  заболочених земель заплави призвела до негативних результатів: 45% площі осушених ґрунтів має підвищену кислотність, 21% - дефляційно-небезпечні, 8,4% - засолені.

Крім того, у засобах масової інформації, соціальних мережах можна віднайти неодноразові згадування щодо пожеж на ділянці забудови, які становлять велику небезпеку для місцевих жителів та загрожують екологічною катастрофою в регіоні. Відповідно до дослідження журналістів УНІАН, головною проблемою таких пожеж є те, що загасити тліючі торф’яники за короткий час майже неможливо. Грунтові торф’яні пожежі провокують розвиток низової лісової пожежі, а це означає, що вогонь заглиблюється у шар торфу від 0.1-0,2 м. до 0,5-0,7 м. Крім того, такі пожежі отруюють повітря та негативно впливають на здоров’я місцевих жителів.

 

17

18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Враховуючи екологічний фактор, з метою реалізації превентивних заходів, БГ “Синергія” за підтримки експертів з екології використовує сучасні будівельні технології для відновлення деградованих територій. Девелопер має намір здійснити реконструкцію та модернізацію осушувальних та водорегулювальних систем задля запобігання пожеж, затоплення і заболочення території, а також виторфовування в місцях забудови. Такий підхід під час будівництва ЖК “Синергія Сіті” фактично нівелює ризики екологічних проблем в регіоні.

IV. Розвиток вказаних земель на основі висновків експертів

Як ми вже повідомляли раніше, у вересні 2019 року БГ Синергія розпочинає будівництво середньої загальноосвітньої школи на території ЖК Синергія Сіті. Це будівництво стане важливим вектором соціального-інфраструктурного розвитку міста Ірпеня та прикладом відповідального бізнесу. 

В контексті нашого питання зазначимо, що дане будівництво пов'язане  в тому числі із освоєнням вказаних земель, що було рекомендовано місту, виходячи із висновків Національної академії аграрних наук Інституту водних проблем і меліорації (далі по тексту ІВПіМ НААН). А також нової містобудівної стратегії розвитку міста Ірпеня, що має на меті сформувати раціональну планувальну структуру міста.

Висновки дослідження вказаних земель ІВПіМ НААН направлені на:

1. Розвиток інфраструктури на зазначених землях та навколо них:

- Створення нових інфраструктурних об'єктів для розвитку територій, включно раціонально сплановані впорядковані житлові квартали, соціальні об'єкти - школа, дитсадки, медичні установи, офісні та інші комерційні приміщення для забезпечення потреб жителів району та міста в цілому.

2. Створення рекреаційних зон:

- створення та благоустрій міської набережної, що максимально активізує рекреаційні можливості приміської зони. Тут зупинимось детальніше. Незважаючи на багаті природні передумови міста, наразі практично немає впорядкованих місць відпочинку по берегах річки Ірпінь, а також озерах і ставках. Тобто одним з недоліків планування міської території  є недостатній розвиток та благоустрій рекреаційних зон та пляжів.

- створення рекреаційних зон шляхом створення зелених насаджень та обладнання територій активного відпочинку, використання і створення водних об’єктів, зокрема, в місцях виторфовування, ренатуралізації торфовищ та ревіталізації водних об’єктів

3. Покращення екологічного стану:

- Для покращення екологічного стану та поліпшення якості води у річках Ірпінь та Бучанка необхідно провести комплекс відновлювальних робіт зі зміни морфометричних та батиметричних параметрів річки та її основних проток шляхом проведення днопоглиблювальних робіт, з вилученням забруднених  важкими металами та хімічними сполуками донних відкладів рослинного та біотичного походження, розчищення гідротехнічних споруд від сміття, ліквідація заторів із деревинної рослинності для покращення гідрологічного режиму водних об’єктів.

Отже, резюмуючи висновки ІВПіМ НААН, можна сказати що враховуючи трансформаційні зміни використання заплавних земель р.Ірпінь, відсутність перспектив їх використання в сільськогосподарському виробництві, зміни цільового використання земель, здійснення безсистемної та хаотичної забудови, основною метою їх перспективного використання має стати підвищення ефективності використання територій як містобудівного ресурсу (створення умов для правильного їх облаштування), забудови, організації виробництва, рекреації, запобігання ерозії, затоплення та підтоплення.

Враховуючи вищезазначені факти та юридично обґрунтовані доводи, БГ “Синергія” звертається до представників засобів масової інформації - учасників прес-конференції, організаторів не поширювати недостовірну інформацію, яка не має під собою жодного юридичного підґрунтя та, крім того, є такою що шкодить діловій репутації компанії.

 

Поділитися:
Інші новини
Задати питання онлайн
Замовити зворотній дзвінок