#Новини

Директор Будівельної групи Синергія Ігор Оверко про доступну іпотеку в Україні

 

Коли очікувати дешеві кредити на житло та яким вимогам варто відповідати, аби отримати найкращі умови іпотеки, експертною думкою поділився з Мінфін директор Будівельної групи “Синергія” Ігор Оверко

 

Іпотечні відсотки в Україні одні з найвищих в Європі. Аби виправити цю ситуацію, минулого року була запущена програма кредитування житла під 10%. 

Як це вплинуло на ринок іпотечного кредитування України, і чи можлива поява справді дешевих кредитів у 5-7% вже найближчим часом? Експертною думкою з цього приводу поділився з Мінфін генеральний директор Будівельної групи “Синергія” Ігор Оверко.

“Зниження іпотечної ставки з 18% до 10% позитивно позначилося на ринку нерухомості. Раніше показник іпотечних угод був практично нульовим, але в 2020 році в Будівельній групі «Синергія» такі правочини склали близько 1% від загальної кількості.

Реальна іпотечна ставка однозначно вища за 10%, адже є ще додаткові платежі, як от страхування, комісія банку, оформлення договору та ін. Крім того, у більшості банків ця ставка з часом зростає. До прикладу, Правекс Банк, з яким наша компанія співпрацює, на перші 5 років забезпечує ставку 9,99%, але з 6-го року вона збільшується до 12,99%. В інших банках ставка 10% діє тільки протягом перших 2-3 років. 

Проте є й хороші новини: деякі забудовники, в тому числі й Будівельна група “Синергія”, мають ексклюзивні умови співпраці з банками та можуть пропонувати клієнтам індивідуальні іпотечні пакети. До того ж уряд планує запустити фінансовий лізинг житла для соціальних категорій під 5%. 

Наразі кількість звернень щодо оформлення іпотеки набагато більша за кількість реально оформлених угод — через жорсткі вимоги НБУ до кредиторів. Банки враховують доходи всієї сім‘ї за значний період, витрачання коштів щомісяця та інші ризики. В результаті, ідеальний позичальник — це сім‘я, члени якої віком від 30 до 35 років протягом останніх 6 місяців отримують сукупний дохід від 35 000 грн/міс і вище.

1

ЖК Синергія 3+, м. Ірпінь

Працівники нашої компанії консультують клієнтів на кожному кроці, аби забезпечити найвигідніші умови видачі кредитів на житло. Наприклад, ми рекомендуємо обирати іпотеку, якщо покупець має 50% і більше для першого внеску, та строк виплати на 5 років у тому ж Правекс банку, де діє максимально вигідна ставка 9,99%. Таким чином, з урахуванням додаткових платежів, сума щомісячної оплати по іпотеці на 50-метрову квартиру в ЖК Синергія 3+ буде близько 10 000 грн/місяць + одноразова оплата послуг оформлення, яка залежить від загальної вартості квартири. Вартість оренди подібної квартири в Києві — 11 000 грн/міс,в Ірпені — 9 000 грн/міс., тож виходить що купівля квартири в іпотеку в Будівельній групі «Синергія» виправдовує себе, навіть з урахуванням відсотків, які беруть банки за свої послуги.”   

 

Поділитися:
Інші новини
Задати питання онлайн
Замовити зворотній дзвінок