#Блог

Змінився коефіцієнт визначення розміру відшкодування за пошкоджені квартири в Ірпені

 

З 15 березня 2024 року Кабмін ввів нові коефіцієнти, які впливають на розмір відшкодування за знищені під час війни оселі у багатоквартирних будинках.

 

Кабінет Міністрів України прийняв постанову №285, якою збільшив коефіцієнт вартості житла старого житлового фонду. Тому тепер мешканці Ірпеня, що проживають у квартирах старого житлового фонду, знову можуть подавати заявки на відшкодування та придбання житла в Ірпені.

 

Коефіцієнти, що зазнали змін

Розмір відшкодування за державною програмою "єВідновлення" розраховується за двома різними формулами, встановленими окремо для квартир та приватних будинків.

Основна формула розрахунку суми відшкодування за знищені квартири включає п'ять обов'язкових елементів: сталого коефіцієнта вартості 1 кв. метра житла загалом по Україні (наразі він становить 36 422,33 гривні), площі зруйнованого житла та трьох різних коефіцієнтів, які враховують регіон розташування житла, кількість кімнат, а також рік забудови оселі.

Саме останній коефіцієнт — показники, що враховують відмінність ціни за квадратний метр залежно від року забудови зруйнованої квартири, — був змінений. Зокрема, параметр для багатоквартирних будинків, зведених у період з 1918 по 1990 рік, збільшено з "0,69" до "1". Це означає, що власники зруйнованих осель у таких будинках, які становлять значну частину житлового фонду України, можуть розраховувати на більші суми відшкодування.

Також введено новий коефіцієнт для квартир, що знаходяться в об'єктах культурної спадщини, побудованих починаючи з 1800 року, який становить "1,22".

 

 

Зміни для мешканців Ірпеня

У серпні 2023 року мешканці Ірпеня були незадоволені несправедливим коефіцієнтом вартості житла, який використовується при розрахунку відшкодування за зруйновані будинки в рамках програми "єВідновлення". Ірпінці звернулися до місцевих депутатів із проханням врегулювати питання вартості пошкодженого житла.

Кабінет Міністрів України прийняв постанову, якою збільшено коефіцієнт вартості житла старого житлового фонду. Тепер ірпінці знову можуть подаватися на відшкодування та купувати житло в Ірпені. За старого житлового фонду (1918-1990) 1 м2 відшкодування потрібно множити на свою площу залежно від кількості кімнат: 1 кімната — 35 280 грн, 2 кімнати — 31 999 грн, 3 кімнати — 31 274 грн.

 

Що робити тим, хто вже отримав відшкодування

Наразі нормативно не встановлено жодного механізму перерахунку суми вже отриманої відшкодування. Держава може повернутися до цього питання, оскільки вказані новації у формулі розрахунку відшкодування — це не єдині зміни, що відбулися вже в процесі реалізації національного відшкодувального механізму.

 

Будівельна група Синергія має пропозиції квартир, що можна придбати за програмою "єВідновлення", у ЖК Синергія Сіті та ЖК Сіті Парк.

Поділитися:
Інші новини
Задати питання онлайн
Замовити зворотній дзвінок