#Блог

"Двійка" або "однушка": основні критерії вибору квартири

Перед кожним, хто планує купити квартиру, виникає резонне питання про площі даної нерухомості, її розмірах. Особливо він актуальний, якщо бюджет заходу не надто великий, але у покупця є бажання обзавестися власністю, яка відповідала б усім його вимогам.

З одного боку, претендент на квартиру в новобудові, може взяти розкішну "однушку" в престижному районі з унікальним дизайном і готовим ремонтом. З іншого боку, за ті ж гроші ріелтори запропонують йому житло набагато більшій площі, але в стані "після будівельників" або в місці з не самою зручною транспортною розв'язкою. Який формат житла буде актуальніше для конкретної сім'ї – цілком і повністю залежить від її пріоритетів.

Комфорт насамперед

Людям, що цінують зручність і простір житлової площі понад усе, рекомендується звертати увагу на двокімнатні версії квартир, де можна добре розвернутися і сімейній парі, і дорослим з дитиною, і навіть кільком поколінням сімейства.

Переваги "двійок" в плані комфорту наявності:

  • вони ширшими;
  • в них можливі різноманітні перепланування та перестановки;
  • такі квартири дають більше шансів для зонування простору.

Стандартні "однушки" набагато більш обмежені в умовах і обмежені по метражу. Вони будуть зручні, швидше, одиноким людям або парам, ніж родин з кількох людей. Зате прибирати і меблювати невеликі апартаменти набагато простіше, що особливо актуально для зайнятих людей, пенсіонерів, осіб з обмеженими можливостями, а також тих, хто хоче придбати житло на продаж або для здачі в оренду.

Головний критерій – ціна

Вирішуючи дилему покупки квартири з 1 або 2 кімнатами, для більшості клієнтів вирішальне значення має ціна. Двокімнатна нерухомість – це апріорі більш серйозне вкладення коштів:

  • купівля "двушки" спочатку обходиться в середньому на 25-35% дорожче, ніж придбання "однушки";
  • стартова оздоблення, капітальний і наступні косметичні ремонти, а також повноцінне облаштування житла з декількома кімнатами – заходи більш затратні, ніж аналогічні роботи в однокімнатних квартирах;
  • на оплату комунальних послуг в двокімнатних апартаментах знадобиться виділяти більше коштів.

Правда, сьогодні у жителів великих міст є можливість придбання альтернативних варіантів житла: одночасно, і недорогих, і мають велику площу. Мова йде про те, що "двійка" в околицях Києва, наприклад, в Ірпені, обійдеться приблизно в стільки ж, скільки і однокімнатна квартира в столиці. Хоча якість житла в цьому випадку буде на досить високому рівні.

Варіант для бізнесу

Якщо завдання купити квартиру варто перед клієнтом, підшукує варіант розумної інвестиції, тоді принципово важливу роль починає грати критерій рентабельності житла. Розрахувати його нескладно. Якщо орієнтуватися на сучасні тенденції ринку нерухомості, то логіка висновків про окупності покупки може бути наступною:

  • при укладанні угоди двокімнатні варіанти обійдуться мінімум на 20%, максимум на 35% дорожче однокімнатних;
  • при здачі житла в оренду, плата за квартиру-двушку буде на 10-15% більше;
  • популярність квартир з меншою площею, як правило, вище в силу їх дешевизну, проте двокімнатну квартиру можна здавати кільком різним орендарям;
  • житло в передмісті мегаполісу стоїть набагато нижче, ніж у великому місті, але, враховуючи швидкий ріст населених пунктів, дуже скоро стає вигідним варіантом розміщення і може бути реалізовано за більш солідної ціною.

Виходить, що в нинішніх реаліях з метою отримання прибутку з оренди квартири набагато розумніше інвестувати в житлову мінімальних розмірів. Більш того, на практиці виявляється вигідніше і іноді навіть дешевше купити кілька однокімнатних квартир в передмісті, ніж одну дорогу столичну "двушку". Таке капіталовкладення швидко окупиться, незалежно від способу заробітку на ньому: і якщо здавати дану власність квартирантам, і якщо купувати її на перепродаж.

Поділитися:
Інші новини
Задати питання онлайн
Замовити зворотній дзвінок